Агентам

“Мумія”, “Індіана Джонс” чи “Трансформери” – які з цих фільмів знімалися в Єгипті? Гід сет-джеттера

Єгипет – одна з найперших країн, яку багато хто з нас відвідує віртуально, через фільми та телевізійні передачі. Пам’ятаєте, як ще в дитинстві через екран милувалися підводним світом Червоного моря, захоплювалися величчю тисячолітніх пірамід, блукали пустелями, споглядали життя фараонів та шукали їхні скарби. Було таке?

Знаємо, що було. А тепер, увага сет-джеттерам: пропонуємо Rediscover Egypt* наживо, слідами кіногероїв!

Давайте згадаємо улюблені фільми, зняті в Єгипті. Багато кому першою на думку спадає культова картина Стівена Соммерса “Мумія” (1999 р.). Але хочете секрет? Більшість сцен була знята не в Єгипті, а в Марокко та Англії. Так само було і з фільмом Джозефа Манкевича “Клеопатра” (1963 р.), який переважно знімався в Іспанії, Великобританії та Італії. Але ж ми не перестали через це любити Єгипет, правда? Тим паче є купа інших відомих фільмів, знятих у цій країні, і ми вже підготували цікавий маршрут найпопулярнішими кінолокаціями для сет-джеттерів.

ЄГИПЕТСЬКИЙ МАРШРУТ КІНОМАНА

Луксор

Одне з найстародавніших міст світу і суперпопулярний єгипетський кіномайданчик під відкритим небом. Тисячолітні храми, Долина Царів з гробницею Тутанхамона, колоси Мемнона, що прославилися своїм особливим звучанням – усе це ставало декораціями не одного фільму, і у нашому списку не тільки історії часів Стародавнього Єгипту. Згадаємо кілька з тих, які ви навіть якщо й не бачили, то точно про них чули.

  • “Королева Клеопатра” (2023 р., режисери – Тіна Гараві, Вікторія Томас) – неймовірно красивий новенький серіал від Netflix про єгипетську правительку, де можна побачити більшість культових пам’яток Луксора.
  • “Шпигун, який мене кохав” (1977 р., режисер – Льюїс Гілберт) – Карнакський храм і Медінет-Абу в Луксорі – маст для фанатів бондіани, адже саме тут Джеймс Бонд та Анна переслідували злочинця на прізвисько Щелепи.
  • “Смерть на Нілі” (1978 р., режисер – Джон Гіллермін) – саме в комплексі Карнак Ліннет ледь не загинула від падіння на неї величезної кам’яної брили.

Асуан

На терасі готелю Sofitel Old Cataract в Асуані ми зустрічаємося з більшістю героїв фільму Джона Гіллерміна “Смерть на Нілі” (1978 р.) за кілька днів до того, як вони вирушать у свою подорож на SS Karnak. Тепер це популярне місце, щоб випити післяобідній чай або коктейль, милуючись заходом сонця.

А ідеальний спосіб побачити ще більше локацій з фільму і Rediscover Egypt – круїз Нілом з Хургади від Join UP!.

Піраміди Гізи

Некрополь Гізи – єдина пам’ятка з античних Семи чудес, що збереглася до нашого часу. Звісно, це місце і так у списку must visit** майже всіх, хто приїздить до Єгипту. Але коли знаєте, що тут знімалися кадри вашого улюбленого фільму чи кілька років тому ваш кумир так само стояв тут і захоплювався величчю цих тисячолітніх пірамід – емоції ще більш вражаючі. Тож в яких фільмах ви могли бачити це місце?

  • “Трансформери 2: Помста полеглих” (2009 р., режисер – Бенджамін Пол Сересін) – так-так, битва між автороботами та десептиконами відбувалася якраз серед величного некрополя Гізи. Складно здогадатися, правда?
  • “Фантастична четвірка 2: Вторгнення Срібного серфера” (2007 р., режисер – Тімоті Кевін Сторі). Фанати супергероїв Марвел точно пам’ятають цю сцену, коли в небі над Сфінксом та пірамідами пронісся Срібний серфер.
  • “Шпигун, який мене кохав” (1977 р.). Такі світломузичні шоу, на які ходив Джеймс Бонд, і зараз показують у вечірній Гізі.
  • “Список останніх бажань” (2007 р., режисер – Роб Рейнер). Як щодо зустріти захід сонця над пірамідами і порозмірковувати про радощі життя, як це робили герої Моргана Фрімена і Джека Ніколсона?
  • “Зоряна брама” (1994 р., режисер – Роланд Еммеріх). Переносимося на століття назад і згадуємо Гізу 1928 року, коли світ охопила єгиптоманія, а професор Лангфорд знайшов магічну “Зоряну браму”. А вже його нащадки з її допомогою перенесуться на планету, де зустрінуть істот, що видають себе за богів Давнього Єгипту.
  • “Ґодзілла та Конґ: Нова імперія” (2024 р., режисер – Адам Вінґард) – новенький фільм про Ґодзіллу вийде тільки у квітні цього року. Тому ми не будемо дуже спойлерити, але столиця та піраміди там теж присутні.

Каїр

Якщо бачите це місто у фільмі, насправді не завжди перед вами дійсно воно. Ще один секрет – саме так сталося з “Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега”. Чому?

Маср, як його називають єгиптяни, – мегаполіс з тисячолітньою історією, де проживає третина населення країни, переплітаються релігії, культури та стилі життя. Це робить його водночас одним з найцікавіших, але і дуже складних місць для зйомок. Та все ж сцени зі справжнього Каїра є не в одному культовому фільмі. Тож, маршрутами яких героїв тут ходитимемо?

  • “Час Каїру”(2009 р.) – ода коханню та прекрасному Єгипту, знята канадською режисеркою арабського походження Рубі Наддою. Головна героїня Джульєтта зупиняється в розкішному каїрському готелі Shepheard Hotel і знайомиться з містом та його околицями в супроводі місцевого – Тарека. Багатомільйонний мегаполіс тут знятий у всій красі: вночі, вдень, з тераси готелю та з круїзного корабля. Пара прогулюється автентичним ринком Khan El-Khalili, зустрічає захід сонця біля пірамід у Гізі, вирушає на прогулянку Нілом і багато говорить про життя та традиції Єгипту. А ще, ви точно маєте пам’ятати сцену розмови Джульєтти з подругою на фоні чудернацьких фігур з білосніжного піску. Ці кадри були зняті в Білій пустелі Бахарія неподалік Каїра. І зараз її навіть можна відвідати в рамках сафарі-туру.
  • “Шпигун, який мене кохав” (1977 р). Звісно, Джеймс Бонд не міг оминути Каїр. Але спершу він відвідує давнього друга по коледжу, який живе в бедуїнському поселенні в пустелі Саккара за 30 км від міста. Зараз цього поселення ви там не знайдете, але зможете побачити найдавніший некрополь Мемфіса. Далі, у пошуках Феккеша, Джеймс Бонд вирушає до столичного району Червона долина (Darb al-Ahmar). Сцени, які відбувалися в особняку Феккеша, знімалися на даху художнього музею Гаєра-Андерсона біля мечеті Ахмада ібн-Тулуна.

Ну що, налаштувалися на кіноподорож? А у нас уже все готово, щоб вона пройшла максимально яскраво.

ЄГИПЕТ З JOIN UP!

  • Зручна польотна програма на рідних крилах SkyUp. Літаємо з:
    Польщі (Жешув, Познань, Катовіце, Варшава, Вроцлав);
    Молдови (Кишинів);
    Румунії (Бухарест, Клуж-Напока, Тімішоара, Яси).
  • Особлива концепція харчування Celebrate your flight**. Разом з партнерами AeroAngels Catering ми розробили цілих 6 меню для попереднього бронювання, щоб наші туристи могли відсвяткувати початок подорожі смачним обідом на борту.
  • Продумана логістика. Ми пропонуємо прямі автобусні рейси з міст України до аеропорту Кишинева, а також трансфери зі Львова до Жешува.
  • Комфорт та якісний сервіс у готелях. У нашій колекції – величезний вибір готелів, серед яких 15 ексклюзивів.
  • Рекомендація від Join UP!:
  • Надійні партнери – Sun International. Компанія входить до зіркової групи Savoy та уже 8 років піклується про наших туристів 24/7.
  • Команда професійних україно- та англомовних гідів, які регулярно проходять навчання в нашому корпоративному університеті GROW UP.
  • Концепція Rediscover, щоб відкривати Єгипет щоразу заново, ще цікавіше та з максимальними вигодами.
  • Насичена екскурсійна програма, завдяки якій можна побачити так багато місць з улюблених кінофільмів.
  • Спеціальні пропозиції на курортах, доступні тільки для туристів Join UP!.
  • Безкоштовні прогулянки на батискафі та мото-сафарі для дітей віком до 12 років з нашою програмою Kids Go Free.

Перенесіться в атмосферу улюблених фільмів та створюйте свої ідеальні сюжети кіноподорожей з Join UP!


*тут і далі по тексту від англ. “відкривати Єгипет заново”
**від англ.“потрібно відвідати”