Агентам

Подорожі без бар’єрів: перша мандрівка дітей з РСА* до моря

Ми в UPfamily™ віримо, що розвиток суспільства, активна громадська позиція та підтримка одне одного – завжди на часі. Тож наша команда завжди “За!” долучитися до соціально важливих проєктів або ж навіть самим започаткувати таку ініціативу. Як, наприклад, проєкт з безбар’єрних подорожей і підтримки дітей у спектрі аутизму, який Join UP! та SkyUp втілюють спільно з LEVCHYK SPECTRUM HUB, який заснував фонд Future for Ukraine. Так ми все більше наближаємося до нашої мети – зробити подорожі доступними і комфортними для всіх людей без винятку.

Адже вони є невід’ємною частиною життя кожної людини, наповнюючи його сенсами, ідеями, враженнями, силами та мотивацією рухатися вперед. Саме про це наш проєкт подороЖИТИ, частиною якого є і подорожі без бар’єрів. Адже для дітей зі спектром це ще і можливість продовжувати свій повноцінний розвиток, щоб надалі мати змогу гармонійно інтегруватися у соціумі. Тож ми дуже хочемо поділитися їхніми особливими історіями.

МОРЕ – МРІЯ, ЩО ЗДІЙСНИЛАСЯ

Пам’ятаєте, як це було у вас? Як не могли дочекатися, щоб пірнути у море з головою, погойдатися на хвилях і навіть спробувати на смак воду (звісно, поки дорослі не бачать), щоб перевірити, чи дійсно вона солона. Як вирішували, яка з улюблених іграшок поїде з вами у цю важливу мандрівку, вели зворотний відлік днів до подорожі й не могли заснути у ніч перед від’їздом, бо боялися проспати. Знаємо, такі моменти не забуваються.
Але, на жаль, у малюків з РСА емоції від першої поїздки часто не такі позитивні. Для них подорожі так само корисні та важливі для кращого розвитку, але мандрівки до нових місць часто видаються сповненими бар’єрів. Адже ці діти сприймають світ зовсім інакше: звичне для нас освітлення може здаватися їм невимовно яскравим, звуки – занадто гучними, а перший переліт замість захвату, принести додатковий стрес. Для багатьох родин з такими дітьми подорожі, особливо до іншої країни – мрія, яку вони бояться втілити роками або навіть протягом усього життя. Ми в Joіn UP! віримо, що мрії мають здійснюватися. А якщо це мрії про подорожі, то робимо все від нас залежне, щоб посприяти цьому.

Тому для 20 родин вихованців LEVCHYK SPECTRUM HUB команда Join UP! організувала мандрівку до морського узбережжя Туреччини, щоб діти могли відпочити трохи далі від війни та постійного стресу, познайомитися з культурою подорожей і підготуватися до майбутніх поїздок та адаптації у суспільстві.

Анна
Ковальова
CEO Future For Ukraine

Скарбничка дитячих спогадів наших левенят поповнилася чудовими враженнями від їхнього першого польоту на літаку, зустрічі з великим морем, пальмами та спробами самостійно плавати! Для багатьох дітей у спектрі цей досвід став поштовхом для розвитку нових навичок та ще більшої соціалізації у суспільстві.

“Для батьків наших вихованців ця подія стала орієнтиром того, яким може бути аутизм-френдлі оточення, якого ми так прагнемо. Вони відчули, що можуть подорожувати зі своїми дітлахами та не переживати за те, чи відчуватиме малеча дискомфорт, адже поруч весь час був дбайливий персонал”.

Ми знаємо, що для дітей із РСА поїздки, нові дестинації та емоційні подразники – це додатковий стрес і бар’єри.
Тому зробили все можливе, щоб полегшити цей досвід для дітей та їхніх батьків:

  • провели підготовку для бортпровідників,
  • підібрали готелі так, щоб там було дієтичне харчування і безпечна дитяча інфраструктура,
  • заздалегідь проінструктували працівників готелів про спеціальні потреби сімей,
  • намагалися на кожному етапі мінімізувати черги та довге очікування.

І це спрацювало. Докази того – відгуки щасливих батьків.

Мама Дмитрика, 4 роки

“Ми приїхали додому і всі, і я, і діти, у шаленому захваті від цієї поїздки! Для нас це був перший в житті відпочинок у такому форматі, і я дуже хвилювалася, як все пройде, як діти витримають дорогу, як будуть поводитися у готелі, чи підійде харчування тощо. Усе пройшло просто чудово! Учора Дмитрик сказав, що хоче ще на море і літати в літачку, як пташки. Лише за тиждень він навчився плавати в нарукавниках, уперше почав запитувати “що це?”, “куди ми йдемо?”, знайшов собі друзів і не відставав від них в іграх. А ще, повернувшись додому, уперше за 2 роки ми змогли помити голову в душі”.


Прокурашко Аліна, мама Сюзанни, 5 років

“Це наш перший відпочинок All inclusive, і все було організовано на високому рівні. Я б поставила 12 з 10: усе вчасно, комфортний автобус, літак уже з місцями, привітний персонал на борту, який в темі, гіди, що зустріли з усмішкою і подарунками, чудовий готель з морем їжі, розваг, територією для усамітнення і класно підібрані дати по погоді й завантаженості!
За нових умов і обставин, ми здобували новий досвід і виходили із зони комфорту. Сью чемно і по черзі робила все в аеропорту, як і всі, подолала страх водних гірок, звикла до солоної води та навіть камінців під ногами. Дякуємо! Ви зробили те, про що ми могли лише мріяти!”


Букшенкова Анна, мама Міші, 9 років

“Ми всім задоволені. Навіть, якщо десь були незначні недоліки, усе одразу вирішувалося. Дуже зайшов готель – тиша, спокій, на рецепції всі такі позитивні, уважні до нас, кухар відразу зрозумів, яке нам підходить меню, і постійно питав у Міші, чи все ок. Міша так радів тому спілкуванню.”

СОЦІАЛЬНА ІСТОРІЯ “ПОДОРОЖІ БЕЗ БАР’ЄРІВ”

У випадку з дітьми з РСА важливо приділяти увагу багатьом моментам не тільки під час подорожі, а й при підготовці до неї. Ми продовжуємо працювати над цим разом із LEVCHYK SPECTRUM HUB і видали першу книгу, що допоможе правильно поговорити з дітками про подорож (вона буде корисна не тільки родинам з малюками зі спектром аутизму, але націлена саме на них).

“Подорож без бар’єрів” – це соціальна історія, що схожа на казку, але має більшу конкретику та не ховає свій сенс у метафорі, щоб у такий спосіб підготувати читача до мандрівки.

Завдяки цій книзі діти дізнаються:

  • як батьки обирають та купують тури;
  • як проходить реєстрація на рейс;
  • які процедури потрібно пройти в аеропорту;
  • що відбуватиметься в літаку;
  • що таке турбулентність і як її не боятися;
  • що чекає на курорті.

Також ми додали маленьку інструкцію для батьків, як читати нашу книгу, і зробили підбірку корисних порад.
Переглянути та завантажити книгу повністю можна тут.

Людмила
Плескач
Маркетингова менеджерка
лідерка проєкту “Подорожі без бар’єрів”

Соціальна історія у легкому та цікавому форматі попередить маленького пасажира про всі етапи подорожі, їхню послідовність і сенсорні подразники, які чекають на нього. Ця книга зменшить тривогу і страх, адже всі події будуть зрозумілими і передбачуваними.

«Це видання – чудова інструкція, яка має на меті допомогти дітям з РСА стати більш соціально успішними щодо поведінки в аеропорту та на борту літака. Завдяки поетапному ілюстрованому опису всіх процесів, що чекають на дитину, вона буде засвоювати соціальні навички більш цікаво, позитивно й ефективно.»

Подорожі – важлива частина життя кожного, навіть зараз. І ми дуже раді, що разом з LEVCHYK SPECTRUM HUB можемо допомогти родинам з дітьми з РСА зрозуміти, що все можливо і що вони не самі на цьому шляху; щоб з кимось мандрівка трапилася вперше в житті і переросла у регулярну і приємну історію; щоб здійснилася чиясь заповітна мрія політати в літачку, наче птах, і побачити безмежне море.


*РСА – розлад спектру аутизму